Stránky

Dirigent zákulisí - Guth Gabriel a Müller Otto

 

Dirigent zákulisí - Guth Gabriel a Müller Otto

Námětem knihy je zákulisí amerických operacích v Československu, ve které „odhalovali pletichy CIA v ČSSR i nebezpečí jejich snahy rozložit socialismus v ČSSR zevnitř".

Gabriel Guth je pseudonym, za nímž se skrývá kapitán Ladislav Bittman, český agent Státní bezpečnosti, který v roce 1968 přešel na Západ. Poté používal jméno Lawrence Martin-Bittman, ve službách Státní bezpečnosti používal krycí jméno Brychta.

Otto Müller je pseudonym, za nímž se skrývá PhDr. Miroslav Hladký, vedoucí dramaturgické skupiny Filmového studia Barrandov a vedoucímu katedry televizní a filmové katedry Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy a spolupracovník StB s krycím jménem Miroslav.

Kniha měla za cíl rekapitulovat neúspěchy CIA v poválečném Československu. Vyžadovalo to studium přísně tajných archivních materiálů, které StB zpřístupnila jen pro Ladislava Bittmana. Při psaní spolupracoval s novinářem Miroslavem Hladkým, kniha Dirigent zákulisí vyšla v roce 1966.

Později, v roce 1977 byl na námět této knihy natočen celovečerní film Tichý Američan v Praze (režie Josef Mach a Štěpán Skalský). Oba autoři ještě na začátku roku 1968 společně vydali knihu První zemřel kancléř (pod jmény Vladimír Bauman, Miroslav Hladký), ale na ní se již dezinformační odbor StB nepodílel.

Ladislav Bittman v roce 1964 zosnoval mystifikační akci StB Neptun, během níž byly v Černém jezeře na Šumavě údajně nalezeny bedny s nacistickými dokumenty. 


Žádné komentáře:

Okomentovat